Depremde Hasar Gören Kurtuluş Camii Yeniden İbadete Açıldı
Depremde Hasar Gören Kurtuluş Camii Yeniden İbadete Açıldı
Gaziantep’te 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gören tarihi Kurtuluş Camii, restorasyonun ardından Vakıflar Haftası açılış töreniyle ibadete açıldı.
Gaziantep’te 6 Şubat 2023 depremlerinde büyük hasar gören ve uzun süredir kapalı bulunan tarihi Kurtuluş Camii, 8 Mayıs 2025’te Vakıflar Haftası açılış töreninde yeniden ibadete açıldı. Törene, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 101’inci kuruluş yıldönümü kapsamında Türkiye’nin dört bir yanından restorasyonu tamamlanan 101 tarihi eserin açılışı eşlik etti. Programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Arnavutluk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Tokat ve Gaziantep’ten canlı bağlantılar yapıldı.
Açılış törenine Gaziantep Valisi Kemal Çeber, İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, Vakıflar Bölge Müdürü ve çok sayıda protokol üyesi katıldı. Vali Çeber, törenden sonra Kurtuluş Camii’ni detaylı şekilde gezerek, restorasyon ekibinden çalışmaların teknik ayrıntılarını dinledi. Ardından İl Müftüsü Hazırlar ile birlikte tarihi camide öğle namazını kıldılar. Camii avlusunda bir araya gelen yüzlerce vatandaş, uzun zamandır kapalı olan ibadethanenin kapılarının tekrar açılmasının sevincini yaşadı.
Depremler sonrasında Gaziantep genelinde 40 tarihi eser ağır hasar almış, bunlardan 9’u restorasyonu tamamlanarak ibadete veya ziyarete açılmıştı. Vali Çeber, “ Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanındaki 87 eserden 40’ı depremin etkisiyle zarar gördü. Biz de tarihi eserler için ‘normal binalar ne kadar sürede bitiyorsa, kültürel yapılar iki katı özen ve süre gerektirir’ diyerek çalışmalarımıza hemen başladık” dedi. Kalan 31 eserin yıl sonuna kadar peyderpey açılacağını belirtti.
Kurtuluş Camii restorasyonunda statik güçlendirme, çatı onarımı, özgün süsleme ve mihrap-restorasyonu gibi aşamalar titizlikle yürütüldü. Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri, yapı malzemesinin orijinaline uygun taş ve ahşap temini, duvar resimlerinin temizlenip korunması ile zararlı nem ve tuz birikiminin giderilmesi işlemlerini tamamladıklarını açıkladı. Proje, uzman restoratörler, arkeologlar ve konservasyon uzmanlarının katkısı ile yürütüldü.
Açılış törenine katılan vatandaşlardan Mehmet Yıldırım, “Depremin ardından camimizi kaybettiğimizi sanmıştık. Restorasyonun bu kadar kısa sürede bitmesi, emeği geçen herkese minnettarız” derken, genç bir öğrenci, “Caminin tarih kokan atmosferi yeniden canlandı. Burada namaz kılmak ayrı bir huzur veriyor” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise canlı bağlantı konuşmasında, “Tarihi ve kültürel miraslarımızı ayakta tutmak, gelecek nesillere aktarmak en büyük sorumluluğumuzdur. Gaziantep’te başlayan restorasyon hamlesi, tüm ülkeye örnek olacak” mesajını iletti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.