Sivas’ta tarlada 7 m çapında, 8 m derinliğinde obruk oluştu

Son Dakika 30.04.2025 - 17:39, Güncelleme: 30.04.2025 - 17:39 1849 kez okundu.
 

Sivas’ta tarlada 7 m çapında, 8 m derinliğinde obruk oluştu

Yıldızeli Dereköy’de 10 gün önce ekilen tarlada aniden çökme meydana geldi. AFAD, jandarma ve Çevre Müdürlüğü ekipleri inceleme başlattı.
Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Dereköy köyünde, çiftçi Hüsamettin Büyükpınar’a ait tarlanın bir bölümü önceki gece aniden çöktü. Obruk, köyün yaklaşık 600 metre uzağında, tarlanın kuzeybatı köşesinde oluştu. Bölge muhtarı Necati Gökkaya’nın durumu jandarma, AFAD ve Çevre ve Şehircilik ile İklim Değişikliği Müdürlüğü ekiplerine bildirmesinin ardından, sabah saatlerinde olay yerine çok sayıda teknik personel sevk edildi. İlk incelemede, obruğun çapının 7 metre, derinliğinin ise 8 metre olarak ölçüldüğü tespit edildi. Çökme noktasında yulaf ekiliydi; muhtara göre ürünler henüz 10 gün önce tohumla buluşmuştu. Toprak kaymasının dip kısmında biriken su birikintisi, altta gizli bir su kanalının veya yer altı boşluğunun varlığına işaret ediyor. Yaklaşık 20 yıl önce aynı arazide küçük çaplı bir göçük daha meydana gelmişti. “Çalışma başlatılacak” Dereköy Muhtarı Necati Gökkaya, “Gece yarısı babam ve bir komşu tarlada çökme olduğunu fark edip beni uyandırdı. Hemen yetkililere haber verdik. Ekipler geldi, ölçümler yapıldı. Obruk tabanında su birikmiş; alttaki su kaynağının yerini henüz belirleyemedik. Yetkililer, güvenlik önlemlerinin ardından dolgu ve zemin güçlendirme çalışması yapacaklarını söyledi” dedi. AFAD koordinasyonunda yapılan risk değerlendirmesinde, çökük alanın etrafı güvenlik şeridiyle çevrilerek yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü jeologları, zemin etüdü için sondaj çalışmaları planlarken, Jandarma ekipleri köylüleri alternatif güzergâhlara yönlendiriyor. Yerel halk, tarlanın yakınındaki eski obruğun üzerinden yıllar geçmesine rağmen tamamen dolmadığını, benzer vakaların tekrarlanabileceği endişesini taşıyor. Köydeki bazı çiftçiler, “Toprak altındaki su hareketleri ve çözülmeler sürerse ekili arazilerimiz risk altında kalır” diyerek yetkililerden kapsamlı jeoteknik inceleme talep etti. Uzmanlar, Karstik arazilerde yağışın ve yer altı su dengesinin ani değişiminin obruk oluşumunu tetikleyebileceğine dikkat çekiyor. Sivas İl Özel İdaresi de, bölgedeki diğer tarım arazilerinde benzer çökme riskine karşı erken uyarı sistemi kurmayı planladıklarını açıkladı.  
Yıldızeli Dereköy’de 10 gün önce ekilen tarlada aniden çökme meydana geldi. AFAD, jandarma ve Çevre Müdürlüğü ekipleri inceleme başlattı.

Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Dereköy köyünde, çiftçi Hüsamettin Büyükpınar’a ait tarlanın bir bölümü önceki gece aniden çöktü. Obruk, köyün yaklaşık 600 metre uzağında, tarlanın kuzeybatı köşesinde oluştu. Bölge muhtarı Necati Gökkaya’nın durumu jandarma, AFAD ve Çevre ve Şehircilik ile İklim Değişikliği Müdürlüğü ekiplerine bildirmesinin ardından, sabah saatlerinde olay yerine çok sayıda teknik personel sevk edildi.

İlk incelemede, obruğun çapının 7 metre, derinliğinin ise 8 metre olarak ölçüldüğü tespit edildi. Çökme noktasında yulaf ekiliydi; muhtara göre ürünler henüz 10 gün önce tohumla buluşmuştu. Toprak kaymasının dip kısmında biriken su birikintisi, altta gizli bir su kanalının veya yer altı boşluğunun varlığına işaret ediyor. Yaklaşık 20 yıl önce aynı arazide küçük çaplı bir göçük daha meydana gelmişti.

“Çalışma başlatılacak”
Dereköy Muhtarı Necati Gökkaya, “Gece yarısı babam ve bir komşu tarlada çökme olduğunu fark edip beni uyandırdı. Hemen yetkililere haber verdik. Ekipler geldi, ölçümler yapıldı. Obruk tabanında su birikmiş; alttaki su kaynağının yerini henüz belirleyemedik. Yetkililer, güvenlik önlemlerinin ardından dolgu ve zemin güçlendirme çalışması yapacaklarını söyledi” dedi.

AFAD koordinasyonunda yapılan risk değerlendirmesinde, çökük alanın etrafı güvenlik şeridiyle çevrilerek yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü jeologları, zemin etüdü için sondaj çalışmaları planlarken, Jandarma ekipleri köylüleri alternatif güzergâhlara yönlendiriyor.

Yerel halk, tarlanın yakınındaki eski obruğun üzerinden yıllar geçmesine rağmen tamamen dolmadığını, benzer vakaların tekrarlanabileceği endişesini taşıyor. Köydeki bazı çiftçiler, “Toprak altındaki su hareketleri ve çözülmeler sürerse ekili arazilerimiz risk altında kalır” diyerek yetkililerden kapsamlı jeoteknik inceleme talep etti.

Uzmanlar, Karstik arazilerde yağışın ve yer altı su dengesinin ani değişiminin obruk oluşumunu tetikleyebileceğine dikkat çekiyor. Sivas İl Özel İdaresi de, bölgedeki diğer tarım arazilerinde benzer çökme riskine karşı erken uyarı sistemi kurmayı planladıklarını açıkladı.

 

Sivas HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve meydantv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.