Memurluk Alımlarında 35 Yaş Sınırı ve Yeni Düzenlemeler

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 16.05.2025 - 14:38, Güncelleme: 16.05.2025 - 14:41 648 kez okundu.
 

Memurluk Alımlarında 35 Yaş Sınırı ve Yeni Düzenlemeler

TBMM, Devlet Memurları Kanunu’na 35 yaş sınırı, vergi denetçisi kısıtlaması, BTK ve TRT için atama şartları ve şirketleşme yetkisi getiren düzenlemeyi kabul etti.
TBMM Genel Kurulu, Devlet Memurları Kanunu’nda kapsamlı değişiklikleri içeren yeni yasa teklifini kabul etti. Buna göre, mesleğe özel yarışma sınavıyla yapılacak memur alımlarında adayların 35 yaşını doldurmamış olmaları şartı getirildi. Düzenleme, kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulan tüm kamu kurumlarını kapsayacak ve yaş kriterini standart hâle getirmeyi hedefliyor. Vergi denetçilerine yönelik yeni kural ise görevden ayrıldıktan sonra gündeme geldi. Denetledikleri mükelleflerle veya bu kişilerin bağlı olduğu kurumlarla üç yıl boyunca hiçbir iş veya görev ilişkisi kuramayacaklar. Üstelik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında da üç yıl süreyle sözleşme yapmaları yasaklanacak. Bu adım, denetim faaliyetlerinin tarafsızlığını ve güvenilirliğini pekiştirmeyi amaçlıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Kurulu üyelerinin atama şartları da yeniden düzenlendi. Yeni kurallara göre, BTK’ya üye olarak atanacak kişilerin Devlet Memurları Kanunu’ndaki genel şartları taşımasının yanı sıra, herhangi bir siyasi partinin yönetim veya denetim organlarında görev almamış veya bu görevlerinden ayrılmış olmaları gerekiyor. Bu düzenleme, kurumun bağımsızlığı ve teknik uzmanlık ilkelerini güçlendirmeyi hedefliyor. Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) için de kritik değişiklikler yapıldı. TRT Genel Müdürü’ne, en yüksek devlet memurunun aylık ve sözleşme ücretine ikramiye dâhil şekilde eşit bir maaş ödenmesi karara bağlandı. Ayrıca Yönetim Kurulu’na özel hukuk hükümlerine tabi şirketler kurma, yerli veya yabancı gerçek ve tüzel kişilerle ortaklıklar oluşturma, mevcut ortaklıklara katılma ya da tümden satın alma yetkisi verildi. Bu sayede TRT’nin yayın ve yatırım faaliyetlerine finansal esneklik kazandırılması amaçlanıyor. Yeni düzenlemeler, kamu personel alımlarında şeffaflığı, denetim süreçlerinde etik standartları ve kurumların özerk yönetim kabiliyetini artırmayı hedefliyor. Yasalaşmasının ardından uygulamanın tüm kamu kurumlarına yaygınlaştırılması bekleniyor.
TBMM, Devlet Memurları Kanunu’na 35 yaş sınırı, vergi denetçisi kısıtlaması, BTK ve TRT için atama şartları ve şirketleşme yetkisi getiren düzenlemeyi kabul etti.

TBMM Genel Kurulu, Devlet Memurları Kanunu’nda kapsamlı değişiklikleri içeren yeni yasa teklifini kabul etti. Buna göre, mesleğe özel yarışma sınavıyla yapılacak memur alımlarında adayların 35 yaşını doldurmamış olmaları şartı getirildi. Düzenleme, kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulan tüm kamu kurumlarını kapsayacak ve yaş kriterini standart hâle getirmeyi hedefliyor.

Vergi denetçilerine yönelik yeni kural ise görevden ayrıldıktan sonra gündeme geldi. Denetledikleri mükelleflerle veya bu kişilerin bağlı olduğu kurumlarla üç yıl boyunca hiçbir iş veya görev ilişkisi kuramayacaklar. Üstelik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında da üç yıl süreyle sözleşme yapmaları yasaklanacak. Bu adım, denetim faaliyetlerinin tarafsızlığını ve güvenilirliğini pekiştirmeyi amaçlıyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Kurulu üyelerinin atama şartları da yeniden düzenlendi. Yeni kurallara göre, BTK’ya üye olarak atanacak kişilerin Devlet Memurları Kanunu’ndaki genel şartları taşımasının yanı sıra, herhangi bir siyasi partinin yönetim veya denetim organlarında görev almamış veya bu görevlerinden ayrılmış olmaları gerekiyor. Bu düzenleme, kurumun bağımsızlığı ve teknik uzmanlık ilkelerini güçlendirmeyi hedefliyor.

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) için de kritik değişiklikler yapıldı. TRT Genel Müdürü’ne, en yüksek devlet memurunun aylık ve sözleşme ücretine ikramiye dâhil şekilde eşit bir maaş ödenmesi karara bağlandı. Ayrıca Yönetim Kurulu’na özel hukuk hükümlerine tabi şirketler kurma, yerli veya yabancı gerçek ve tüzel kişilerle ortaklıklar oluşturma, mevcut ortaklıklara katılma ya da tümden satın alma yetkisi verildi. Bu sayede TRT’nin yayın ve yatırım faaliyetlerine finansal esneklik kazandırılması amaçlanıyor.

Yeni düzenlemeler, kamu personel alımlarında şeffaflığı, denetim süreçlerinde etik standartları ve kurumların özerk yönetim kabiliyetini artırmayı hedefliyor. Yasalaşmasının ardından uygulamanın tüm kamu kurumlarına yaygınlaştırılması bekleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve meydantv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.