Kremlin: Bir Sonraki Müzakere Turunun Yeri Tarafların Onayına Bağlı
Kremlin: Bir Sonraki Müzakere Turunun Yeri Tarafların Onayına Bağlı
Kremlin, Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinin bir sonraki turunun yerinin, her iki tarafın da onayını alması gerektiğini açıkladı. Memorandum taslağı ise son aşamada.
Rusya- Ukrayna savaşında diplomasi trafiği hız kesmeden devam ederken, Kremlin’den yeni bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugün yaptığı basın toplantısında, devam eden barış müzakerelerine dair önemli mesajlar verdi. Peskov, Rusya ile Ukrayna arasında yürütülen doğrudan görüşmelerin bir sonraki turunun nerede gerçekleştirileceğine ilişkin olarak, “Bir sonraki turun yeri, doğrudan müzakereleri yürüten her iki tarafça kabul görmeli,” ifadelerini kullandı. Bu vurgu, müzakerelerde tarafların eşit söz hakkı olması gerektiğine dikkat çekti.
Açıklamalarında ABD Başkanı Donald Trump’ın son günlerde gündeme gelen eleştirilerine ve “Putin ateşle oynuyor” yönündeki çıkışına da değinen Peskov, “ABD ve Trump’ın, barışçıl süreç için kayda değer çaba sarf ettiği ve hızlı çözüm istediği açıktır. Trump’ın ara buluculuk çabaları için minnettarız,” dedi. Bu sözlerle Kremlin, Batı’dan gelen arabuluculuk çabalarını olumlu bir dille karşıladığını belirtti.
Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında olası bir üçlü görüşme ihtimaline de değindi. Sözcü, böyle bir zirvenin ancak taraflar arasında gerekli anlaşmalar sağlanırsa mümkün olabileceğini vurguladı. “Böyle bir görüşmenin olasılığı hakkındaki yaklaşımımızda bir değişim yok. Böyle bir görüşme, iki heyet arasındaki belirli anlaşmaların sonucu olmalıdır,” dedi.
Barış görüşmelerinin teknik detayları konusunda da bilgi veren Peskov, İstanbul’da yapılan müzakerelerde bir memorandum taslağının hazırlandığını söyledi. “Yakında her iki tarafın da sunduğu memorandum taslakları ortaya açıklanacak ve bir sonraki müzakere turu hakkında konuşacağız. Süreç son aşamasında ve belge yakında hazır olacak,” diyerek müzakere masasında ilerleme sağlandığı mesajını verdi.
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta 2022’den bu yana birçok farklı ülkede ve arabulucu nezaretinde yapılan görüşmelerden bugüne dek kalıcı bir sonuç alınamamıştı. Ancak son dönemde hem Türkiye hem de bazı Batılı aktörlerin devreye girmesiyle süreçte yeniden bir canlanma yaşanıyor. Kremlin’in, müzakere yeri konusunda tarafların eşit temsiline verdiği vurgu ise diplomasideki hassas dengeleri bir kez daha gözler önüne seriyor.
Peskov’un açıklamalarına göre, bir sonraki görüşme için henüz net bir yer belirlenmedi. Ancak yeni turun yeri, hem Rus hem de Ukrayna taraflarının ortak onayıyla belirlenecek. Bu gelişme, önümüzdeki haftalarda diplomasi trafiğinin daha da hızlanacağının sinyalini veriyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.