Dünyada 18’inci, Türkiye’de ilk vaka: 4 yaprakçıklı kapağa TAVI

Yararlı Bilgiler 02.05.2025 - 17:17, Güncelleme: 02.05.2025 - 17:17 987 kez okundu.
 

Dünyada 18’inci, Türkiye’de ilk vaka: 4 yaprakçıklı kapağa TAVI

80 yaşındaki hastanın nadir görülen 4 yaprakçıklı aort kapağı, genel anestezi olmadan TAVI ile başarıyla değiştirildi.
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 80 yaşındaki Muzaffer Uslu, kalp kapak darlığı şikâyetiyle yatırıldığı klinikte, nadir rastlanan “4 yaprakçıklı aort kapağı” tespit edildi. Normalde 3 yaprakçıklı olması gereken aort kapaklarının dört yaprakçıklı formu, literatürde binde 0.04 oranında görülüyor. Ülkemizde ilk kez saptanan bu yapısal varyant, dünyada yalnızca 17 olguda TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) yöntemiyle düzeltilmişti. TAVI kararı ve ekip Merzifon’dan sevk edilen Uslu, Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı’nda Doç. Dr. Mustafa Yenerçağ liderliğindeki ekip tarafından değerlendirildi. “Yaşının ileri olması ve açık cerrahinin yüksek riski nedeniyle kapalı TAVI yöntemini tercih ettik,” diyen Dr. Yenerçağ, anestezi uzmanı Dr. Aynur Kaynar ile birlikte genel anestezi vermeden, sağ kasıktan girerek yeni kapağı başarıyla yerleştirdiklerini anlattı. Operasyon ve ardından 29 Nisan’da gerçekleştirilen 50 dakikalık işlem sonrası Uslu, bir gün yoğun bakımda gözetim altında tutuldu; ertesi gün servise alındı. Dr. Yenerçağ, “Her şey planlandığı gibi gitti. Hastamızı yarın taburcu etmeyi planlıyoruz” dedi. Uslu ise “Doktorlarım sağ olsun, ameliyatım çok iyi geçti, kendimi çok iyi hissediyorum” diyerek memnuniyetini ifade etti. Akademik katkı Ekip, bu vaka ve operasyon tekniğini uluslararası tıbbi literatüre kazandırmak üzere hazırlıklara başladı. “Deneyimimizi makale halinde yayımlayarak, benzer vakalarla karşılaşacak meslektaşlarımıza kılavuz olmayı hedefliyoruz” diyen Dr. Yenerçağ, Türkiye’de ilk, dünyada 18’inci TAVI uygulamasının başarıyla tamamlandığını vurguladı.
80 yaşındaki hastanın nadir görülen 4 yaprakçıklı aort kapağı, genel anestezi olmadan TAVI ile başarıyla değiştirildi.

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 80 yaşındaki Muzaffer Uslu, kalp kapak darlığı şikâyetiyle yatırıldığı klinikte, nadir rastlanan “4 yaprakçıklı aort kapağı” tespit edildi. Normalde 3 yaprakçıklı olması gereken aort kapaklarının dört yaprakçıklı formu, literatürde binde 0.04 oranında görülüyor. Ülkemizde ilk kez saptanan bu yapısal varyant, dünyada yalnızca 17 olguda TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) yöntemiyle düzeltilmişti.

TAVI kararı ve ekip
Merzifon’dan sevk edilen Uslu, Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı’nda Doç. Dr. Mustafa Yenerçağ liderliğindeki ekip tarafından değerlendirildi. “Yaşının ileri olması ve açık cerrahinin yüksek riski nedeniyle kapalı TAVI yöntemini tercih ettik,” diyen Dr. Yenerçağ, anestezi uzmanı Dr. Aynur Kaynar ile birlikte genel anestezi vermeden, sağ kasıktan girerek yeni kapağı başarıyla yerleştirdiklerini anlattı.

Operasyon ve ardından
29 Nisan’da gerçekleştirilen 50 dakikalık işlem sonrası Uslu, bir gün yoğun bakımda gözetim altında tutuldu; ertesi gün servise alındı. Dr. Yenerçağ, “Her şey planlandığı gibi gitti. Hastamızı yarın taburcu etmeyi planlıyoruz” dedi. Uslu ise “Doktorlarım sağ olsun, ameliyatım çok iyi geçti, kendimi çok iyi hissediyorum” diyerek memnuniyetini ifade etti.

Akademik katkı
Ekip, bu vaka ve operasyon tekniğini uluslararası tıbbi literatüre kazandırmak üzere hazırlıklara başladı. “Deneyimimizi makale halinde yayımlayarak, benzer vakalarla karşılaşacak meslektaşlarımıza kılavuz olmayı hedefliyoruz” diyen Dr. Yenerçağ, Türkiye’de ilk, dünyada 18’inci TAVI uygulamasının başarıyla tamamlandığını vurguladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve meydantv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.