EGM: Belediyelerin jammer kullanma yetkisi bulunmamaktadır

Gündem 28.04.2025 - 16:36, Güncelleme: 28.04.2025 - 16:40 421 kez okundu.
 

EGM: Belediyelerin jammer kullanma yetkisi bulunmamaktadır

EGM, belediyelerin jammer kullanma yetkisi olmadığını, yetkisiz kişi ve kurumların haberleşmeyi kesmesinin suç teşkil ettiğini açıkladı.
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), frekans kesici (jammer) cihazların kullanım usulleri ve cezai yaptırımları hakkında kamuoyunu bilgilendirdi. Yapılan yazılı açıklamada, belediyelerin jammer kullanma yetkisi bulunmadığı açıkça ifade edildi. EGM açıklamasında, 27 Nisan 2025 tarihinde bazı basın yayın organlarında yer alan haberler üzerine, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla jammer kullanımına ilişkin bir açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Açıklamada, jammer cihazlarının kimler tarafından hangi koşullarda kullanılabileceğine ilişkin yasal düzenlemelere dikkat çekildi. Açıklamaya göre, frekans kesici cihazların kullanımı 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanunun 2. maddesinin 3. fıkrasında belirtilen kurumlar dışında, diğer kişi ve kuruluşların bu cihazları kullanması yasal değil. Söz konusu yasa çerçevesinde, sadece Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde belirtilen görev alanlarıyla sınırlı olmak kaydıyla Dışişleri Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü jammer cihazı kullanma yetkisine sahip kurumlar arasında yer alıyor. Bu çerçevede, belediye başkanları ve belediyelerin, jammer kullanabilecek yetkili kişi, kurum ve kuruluşlar arasında bulunmadığı özellikle vurgulandı. Belediyeler tarafından gerçekleştirilecek bu tür uygulamaların yetki aşımı olacağı ve yasal olarak suç teşkil edeceği bildirildi. Ayrıca açıklamada, yetkisiz kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen haberleşmenin kasıtlı şekilde engellenmesi ya da kesilmesinin, Türk Ceza Kanunu'nun 124. maddesi kapsamında suç olarak tanımlandığı hatırlatıldı. Bu maddeye göre, iletişimin engellenmesi fiili, cezai yaptırımlara tabidir ve ilgili kişi veya kurumlar hakkında yasal işlem başlatılabileceği belirtildi. EGM ayrıca, kendi bünyesinde görev yapan koruma görevlilerine yönelik olarak frekans kesici cihazların kullanımıyla ilgili herhangi bir eğitim verilmediğini de kamuoyuyla paylaştı. Bu açıklama ile birlikte, güvenlik kuvvetleri dışındaki bazı kamu görevlilerinin ya da kurumların jammer kullanımıyla ilgili iddialarına da dolaylı olarak yanıt verilmiş oldu. Son olarak Emniyet Genel Müdürlüğü, kamu düzeni ve milli güvenliğin sağlanması gibi hassas alanlara yönelik teknik donanım ve uygulamaların yalnızca yetkili ve eğitimli personel eliyle, kanunların belirlediği çerçevede yapılması gerektiğinin altını çizdi. Jammer gibi elektronik cihazların kontrolsüz ve yetkisiz kullanımının ciddi güvenlik riskleri doğurabileceği ve iletişim haklarını ihlal edebileceği ifade edildi.
EGM, belediyelerin jammer kullanma yetkisi olmadığını, yetkisiz kişi ve kurumların haberleşmeyi kesmesinin suç teşkil ettiğini açıkladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), frekans kesici (jammer) cihazların kullanım usulleri ve cezai yaptırımları hakkında kamuoyunu bilgilendirdi. Yapılan yazılı açıklamada, belediyelerin jammer kullanma yetkisi bulunmadığı açıkça ifade edildi.

EGM açıklamasında, 27 Nisan 2025 tarihinde bazı basın yayın organlarında yer alan haberler üzerine, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla jammer kullanımına ilişkin bir açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Açıklamada, jammer cihazlarının kimler tarafından hangi koşullarda kullanılabileceğine ilişkin yasal düzenlemelere dikkat çekildi.

Açıklamaya göre, frekans kesici cihazların kullanımı 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanunun 2. maddesinin 3. fıkrasında belirtilen kurumlar dışında, diğer kişi ve kuruluşların bu cihazları kullanması yasal değil. Söz konusu yasa çerçevesinde, sadece Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde belirtilen görev alanlarıyla sınırlı olmak kaydıyla Dışişleri Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü jammer cihazı kullanma yetkisine sahip kurumlar arasında yer alıyor.

Bu çerçevede, belediye başkanları ve belediyelerin, jammer kullanabilecek yetkili kişi, kurum ve kuruluşlar arasında bulunmadığı özellikle vurgulandı. Belediyeler tarafından gerçekleştirilecek bu tür uygulamaların yetki aşımı olacağı ve yasal olarak suç teşkil edeceği bildirildi.

Ayrıca açıklamada, yetkisiz kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen haberleşmenin kasıtlı şekilde engellenmesi ya da kesilmesinin, Türk Ceza Kanunu'nun 124. maddesi kapsamında suç olarak tanımlandığı hatırlatıldı. Bu maddeye göre, iletişimin engellenmesi fiili, cezai yaptırımlara tabidir ve ilgili kişi veya kurumlar hakkında yasal işlem başlatılabileceği belirtildi.

EGM ayrıca, kendi bünyesinde görev yapan koruma görevlilerine yönelik olarak frekans kesici cihazların kullanımıyla ilgili herhangi bir eğitim verilmediğini de kamuoyuyla paylaştı. Bu açıklama ile birlikte, güvenlik kuvvetleri dışındaki bazı kamu görevlilerinin ya da kurumların jammer kullanımıyla ilgili iddialarına da dolaylı olarak yanıt verilmiş oldu.

Son olarak Emniyet Genel Müdürlüğü, kamu düzeni ve milli güvenliğin sağlanması gibi hassas alanlara yönelik teknik donanım ve uygulamaların yalnızca yetkili ve eğitimli personel eliyle, kanunların belirlediği çerçevede yapılması gerektiğinin altını çizdi. Jammer gibi elektronik cihazların kontrolsüz ve yetkisiz kullanımının ciddi güvenlik riskleri doğurabileceği ve iletişim haklarını ihlal edebileceği ifade edildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve meydantv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.