Kral Srebrenitsa Soykırımı için “başarısızlığı kabul etmeliyiz”
Kral Srebrenitsa Soykırımı için “başarısızlığı kabul etmeliyiz”
İngiltere Kralı Charles, Srebrenitsa Soykırımı’nın 30’uncu yılı dolayısıyla uluslararası toplumun vahşeti önlemedeki başarısızlığını kabul ettiklerini söyledi.
İngiltere Kralı 3’üncü Charles, Srebrenitsa Soykırımı’nın 30’uncu yılı dolayısıyla uluslararası toplumun vahşeti önlemedeki başarısızlığını kabul ettiklerini söyledi.
İngiltere Kralı 3’üncü Charles, Bosna-Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da yaşanan soykırımın 30’uncu yılı vesilesiyle anlamlı bir açıklama yaptı. Kral Charles, Srebrenitsa Soykırımı’nın 30’uncu yıldönümünde düzenlenen anma törenlerine katılamadığı için üzüntüsünü dile getirirken, uluslararası toplumun 1995’te yaşanan vahşeti önlemede başarısız olduğunun altını çizdi. Charles, "Sorumluların çoğu bugün adalete hesap veriyor ancak bu bizim sorumluluklarımızdan muaf olduğumuz anlamına gelmez. Hem uluslararası toplumun bu vahşeti önlemedeki başarısızlığını kabul etmekle hem de bunun bir daha yaşanmaması için elimizden geleni yapmakla yükümlüyüz," ifadelerini kullandı.
Kral Charles, yaşanan acının üzerinden 30 yıl geçmiş olmasına rağmen Srebrenitsa’da hayatını kaybedenlerin ve ailelerinin acısının hala taze olduğunu vurguladı. “30 yıl sonra acı çekenleri hatırlamak, barış için çabaları artırmak ve Bosna Hersek halkı için istikrarlı bir gelecek için çalışmak daha da önemli hale geliyor,” diyen Kral, insan haklarına, hoşgörüye ve barışa dayalı bir gelecek için uluslararası toplumun sorumluluğuna dikkat çekti.
Srebrenitsa’da 11 Temmuz 1995’te yaşananlar, dünya tarihine kara bir leke olarak geçti. Sırp komutan Ratko Mladiç liderliğindeki birlikler, Birleşmiş Milletler’in “güvenli bölgesi” ilan ettiği Srebrenitsa’yı işgal etti. BM bünyesindeki Hollandalı askerlerin sığındırdığı binlerce Boşnak, Sırp birliklerine teslim edildi. Kadınlar ve çocuklar Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye gönderilirken, en az 8 bin 372 Boşnak erkek ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda sistematik olarak öldürüldü. Katledilenler toplu mezarlara gömüldü.
Savaş sonrası başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda bulunan kurbanların kimlikleri tespit edildi. Her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen törenlerle yeni bulunan kurbanlar toprağa veriliyor. Bugün hâlâ kayıplar aranıyor ve aileler adalet arayışını sürdürüyor.
Kral Charles, açıklamasının sonunda “Bugün trajik şekilde ölen kurbanları ve geride kalanları anıyor, her insan, inanç, millet ve etnik grup için daha aydınlık bir gelecek hedefiyle hoşgörü ve barışı yayma yolunda yorulmadan çalışanların anılarını onurlandırıyoruz” diyerek, soykırımın bir daha yaşanmaması için evrensel barış çağrısını yineledi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.