Dolar ve Euro yeni haftaya nasıl başladı?

Ekonomi 07.07.2025 - 18:12, Güncelleme: 07.07.2025 - 18:12 183 kez okundu.
 

Dolar ve Euro yeni haftaya nasıl başladı?

Dolar/TL bu sabah yüzde 0,3 artışla 39,98’e, Euro/TL yüzde 0,2 primle 47,01’e yükseldi; küresel ticaret endişeleri ve Türkiye’de hazine nakit verileri izleniyor
Dolar/TL bu sabah yüzde 0,3 artışla 39,98’e, Euro/TL yüzde 0,2 primle 47,01’e yükseldi; küresel ticaret endişeleri ve Türkiye’de hazine nakit verileri izleniyor. Türkiye piyasaları, yeni haftaya küresel risk iştahındaki dalgalanmalar ve yurt içi veri gündemi etkisiyle yükselişle başladı. Cuma günü kapanışa göre değer kazanan döviz kurlarında seyir ve beklentiler şu şekilde: Cuma kapanış trendi – Dolar/TL, haftanın son işlem gününü önceki kapanışına göre yüzde 0,1 primle 39,8473’ten tamamladı. – Euro/TL de yüzde 0,2 yükselişle 46,9060’dan günü kapadı. Pazartesi sabahı işlemleri – Dolar/TL, 07 Temmuz 2025 Pazartesi 10:05 itibarıyla yüzde 0,3 artışla 39,9830’dan alıcı buldu. – Euro/TL ise yüzde 0,2 primle 47,0080’e yükseldi. – Sterlin/TL aynı dakikalarda yüzde 0,1 yükselişle 54,5080’den işlem gördü. – Küresel dolar endeksi yatay seyrederek 97,2 puan seviyesinde dengelendi. Küresel risk iştahı ve ticaret endişeleri ABD Başkanı Donald Trump’ın “BRICS’e uyum gösteren ülkelere yüzde 10 ek tarife” sinyali, ticaret savaşlarına dair endişeleri tekrar gündeme taşıdı. Analistler, bu açıklamanın gelişmekte olan ülke kurları üzerinde baskı oluşturduğunu, TL’nin de küresel eğilimden ayrı hareket edemediğini belirtiyor. Yurt içi veri gündemi Bu hafta takip edilecek önemli veriler arasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) hazine nakit dengesi bulunuyor. Hazine nakit dengesi, bütçenin yılın ilk yarısındaki finansman ihtiyacını göstermesi açısından piyasalarda yakından izleniyor. Yatırımcılar, nakit dengesindeki beklenmeyen sapmaların kur üzerinde volatilite yaratabileceğine dikkat çekiyor. Yurt dışı veri odakları – Euro Bölgesi’nde Haziran ayı perakende satışlar verisi, tüketici harcamalarının ekonomik toparlanmaya katkısını ölçecek. – Sentix yatırımcı güven endeksi de bölgedeki yatırımcı algısındaki değişimi yansıtacak. Analist yorumu “Küresel alanda artan korumacı söylemler, gelişmekte olan piyasalardaki para birimlerinin üzerinde baskı kuruyor. Yurt içinde piyasaların yönü, haftanın ikinci yarısına kadar açıklanacak ekonomik veriler ve TCMB’nin sıkı duruşuna bağlı kalacak” diyen ekonomistler, TL’de geri çekilmelerin sınırlı kalabileceğini öngörüyor. Hafta içinde özellikle Hazine nakit dengesi verisi sonrası kurlarda oynaklığın artması ve TCMB’nin politika mesajlarının yakından izlenmesi bekleniyor.
Dolar/TL bu sabah yüzde 0,3 artışla 39,98’e, Euro/TL yüzde 0,2 primle 47,01’e yükseldi; küresel ticaret endişeleri ve Türkiye’de hazine nakit verileri izleniyor

Dolar/TL bu sabah yüzde 0,3 artışla 39,98’e, Euro/TL yüzde 0,2 primle 47,01’e yükseldi; küresel ticaret endişeleri ve Türkiye’de hazine nakit verileri izleniyor.

Türkiye piyasaları, yeni haftaya küresel risk iştahındaki dalgalanmalar ve yurt içi veri gündemi etkisiyle yükselişle başladı. Cuma günü kapanışa göre değer kazanan döviz kurlarında seyir ve beklentiler şu şekilde:

Cuma kapanış trendi
– Dolar/TL, haftanın son işlem gününü önceki kapanışına göre yüzde 0,1 primle 39,8473’ten tamamladı.
– Euro/TL de yüzde 0,2 yükselişle 46,9060’dan günü kapadı.

Pazartesi sabahı işlemleri
– Dolar/TL, 07 Temmuz 2025 Pazartesi 10:05 itibarıyla yüzde 0,3 artışla 39,9830’dan alıcı buldu.
– Euro/TL ise yüzde 0,2 primle 47,0080’e yükseldi.
– Sterlin/TL aynı dakikalarda yüzde 0,1 yükselişle 54,5080’den işlem gördü.
– Küresel dolar endeksi yatay seyrederek 97,2 puan seviyesinde dengelendi.

Küresel risk iştahı ve ticaret endişeleri
ABD Başkanı Donald Trump’ın “BRICS’e uyum gösteren ülkelere yüzde 10 ek tarife” sinyali, ticaret savaşlarına dair endişeleri tekrar gündeme taşıdı. Analistler, bu açıklamanın gelişmekte olan ülke kurları üzerinde baskı oluşturduğunu, TL’nin de küresel eğilimden ayrı hareket edemediğini belirtiyor.

Yurt içi veri gündemi
Bu hafta takip edilecek önemli veriler arasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) hazine nakit dengesi bulunuyor. Hazine nakit dengesi, bütçenin yılın ilk yarısındaki finansman ihtiyacını göstermesi açısından piyasalarda yakından izleniyor. Yatırımcılar, nakit dengesindeki beklenmeyen sapmaların kur üzerinde volatilite yaratabileceğine dikkat çekiyor.

Yurt dışı veri odakları
Euro Bölgesi’nde Haziran ayı perakende satışlar verisi, tüketici harcamalarının ekonomik toparlanmaya katkısını ölçecek.
– Sentix yatırımcı güven endeksi de bölgedeki yatırımcı algısındaki değişimi yansıtacak.

Analist yorumu
“Küresel alanda artan korumacı söylemler, gelişmekte olan piyasalardaki para birimlerinin üzerinde baskı kuruyor. Yurt içinde piyasaların yönü, haftanın ikinci yarısına kadar açıklanacak ekonomik veriler ve TCMB’nin sıkı duruşuna bağlı kalacak” diyen ekonomistler, TL’de geri çekilmelerin sınırlı kalabileceğini öngörüyor.

Hafta içinde özellikle Hazine nakit dengesi verisi sonrası kurlarda oynaklığın artması ve TCMB’nin politika mesajlarının yakından izlenmesi bekleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve meydantv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.