2 yaşındaki bebeğin yuttuğu çivi endoskopiyle çıkarıldı

Son Dakika 25.06.2025 - 19:25, Güncelleme: 25.06.2025 - 19:25 456 kez okundu.
 

2 yaşındaki bebeğin yuttuğu çivi endoskopiyle çıkarıldı

Burdur’da 2 yaşındaki çocuğun yuttuğu 4 cm uzunluğundaki çivi, Isparta SDÜ Hastanesi’nde yapılan endoskopik işlemle başarıyla çıkarıldı.
2 yaşındaki bebeğin yuttuğu çivi endoskopiyle çıkarıldı Burdur’un Bucak ilçesinde oyun oynarken 2 yaşındaki E.Ş.’nin (2) yanlışlıkla yuttuğu 4 santimetre uzunluğundaki çivi, Isparta’daki Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Hastanesi’nde gerçekleştirilen endoskopik müdahale ile çıkarıldı. Olay, Bucak Yuva Mahallesi’nde öğle saatlerinde meydana geldi. Aile, minik E.Ş.’nin bir anda ağlamaya ve kusma işaretleri göstermeye başlaması üzerine çevresindekilere ve 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber verdi. Sağlık ekipleri, aileyi ambulansla önce Bucak Devlet Hastanesi’ne, ardından komplikasyon riski bulunduğu gerekçesiyle Isparta SDÜ Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bölümü’ne sevk etti. Hastanede Dr. Abdülkerim Elmas ve ekibi, yapılan radyolojik tetkikler sonucu midedeki çivinin yerleşimini belirledi. Hızla planlanan endoskopik işlemde, çivi özel tutucu forseps yardımıyla hasarsız biçimde çıkartıldı. İşlem yaklaşık 20 dakika sürdü ve herhangi bir komplikasyon yaşanmadı. Operasyonun ardından çocuk servise yatırılarak bir gece gözlem altında tutuldu, ardından genel sağlık durumu değerlendirilerek taburcu edildi. SDÜ Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Uzmanı Uzman Dr. Abdülkerim Elmas, “Yabancı cisim yutma, özellikle 6 ay-3 yaş arası dönemde sık görünüyor. Keskin ve kimyasal içerikli nesneler; delinme, enfeksiyon, tıkanıklık gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Aileler, pil, mıknatıs, çivi gibi malzemeleri çocuk erişiminden uzak tutmalı. Ani ağlama, kusma, yutma güçlüğü belirtilerinde vakit kaybetmeden tıbbi yardım almalılar” uyarısında bulundu. Elmas, “Erken dönemde uygulanan endoskopik yöntemler, hem komplikasyon riskini hem de cerrahi gereksinimini azaltır. Evde oyuncak ve malzemelerin parçalanabilir, küçük veya sivri uçlu olmamasına dikkat edilmeli, şüphe halinde mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” diye konuştu. Aile adına konuşan çocuk bakıcısı Gülşah T., “Çocuğun bir an gözden kaybolduğu anda sıcak su ısıtıcıdan düşen mandalla oynadığını ve yanlışlıkla ağzına aldığını fark ettik. Ambulansla SDÜ Hastanesi’ne yetiştirildiğinde çok korkmuştuk. Doktorlarımızın üstün performansı sayesinde çivi sorunsuz çıkarıldı. Minik E.Ş. şimdi iyi, ailemiz rahat bir nefes aldı” dedi. Uzmanlar, benzer vakaların önüne geçmek için ev içi denetimin ve tehlikeli objelerin kilitli dolaplarda saklanmasının önemine işaret ediyor.
Burdur’da 2 yaşındaki çocuğun yuttuğu 4 cm uzunluğundaki çivi, Isparta SDÜ Hastanesi’nde yapılan endoskopik işlemle başarıyla çıkarıldı.

2 yaşındaki bebeğin yuttuğu çivi endoskopiyle çıkarıldı

Burdur’un Bucak ilçesinde oyun oynarken 2 yaşındaki E.Ş.’nin (2) yanlışlıkla yuttuğu 4 santimetre uzunluğundaki çivi, Isparta’daki Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Hastanesi’nde gerçekleştirilen endoskopik müdahale ile çıkarıldı.

Olay, Bucak Yuva Mahallesi’nde öğle saatlerinde meydana geldi. Aile, minik E.Ş.’nin bir anda ağlamaya ve kusma işaretleri göstermeye başlaması üzerine çevresindekilere ve 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber verdi. Sağlık ekipleri, aileyi ambulansla önce Bucak Devlet Hastanesi’ne, ardından komplikasyon riski bulunduğu gerekçesiyle Isparta SDÜ Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bölümü’ne sevk etti.

Hastanede Dr. Abdülkerim Elmas ve ekibi, yapılan radyolojik tetkikler sonucu midedeki çivinin yerleşimini belirledi. Hızla planlanan endoskopik işlemde, çivi özel tutucu forseps yardımıyla hasarsız biçimde çıkartıldı. İşlem yaklaşık 20 dakika sürdü ve herhangi bir komplikasyon yaşanmadı. Operasyonun ardından çocuk servise yatırılarak bir gece gözlem altında tutuldu, ardından genel sağlık durumu değerlendirilerek taburcu edildi.

SDÜ Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Uzmanı Uzman Dr. Abdülkerim Elmas, “Yabancı cisim yutma, özellikle 6 ay-3 yaş arası dönemde sık görünüyor. Keskin ve kimyasal içerikli nesneler; delinme, enfeksiyon, tıkanıklık gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Aileler, pil, mıknatıs, çivi gibi malzemeleri çocuk erişiminden uzak tutmalı. Ani ağlama, kusma, yutma güçlüğü belirtilerinde vakit kaybetmeden tıbbi yardım almalılar” uyarısında bulundu.

Elmas, “Erken dönemde uygulanan endoskopik yöntemler, hem komplikasyon riskini hem de cerrahi gereksinimini azaltır. Evde oyuncak ve malzemelerin parçalanabilir, küçük veya sivri uçlu olmamasına dikkat edilmeli, şüphe halinde mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” diye konuştu.

Aile adına konuşan çocuk bakıcısı Gülşah T., “Çocuğun bir an gözden kaybolduğu anda sıcak su ısıtıcıdan düşen mandalla oynadığını ve yanlışlıkla ağzına aldığını fark ettik. Ambulansla SDÜ Hastanesi’ne yetiştirildiğinde çok korkmuştuk. Doktorlarımızın üstün performansı sayesinde çivi sorunsuz çıkarıldı. Minik E.Ş. şimdi iyi, ailemiz rahat bir nefes aldı” dedi.

Uzmanlar, benzer vakaların önüne geçmek için ev içi denetimin ve tehlikeli objelerin kilitli dolaplarda saklanmasının önemine işaret ediyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve meydantv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.