Kayseri’de Zirai Donla Mücadelede Buz Taktikleri: Çiftçiler Nöbette

Dünya 13.04.2025 - 09:56, Güncelleme: 13.04.2025 - 09:59 1454 kez okundu.
 

Kayseri’de Zirai Donla Mücadelede Buz Taktikleri: Çiftçiler Nöbette

Elma üretiminin yoğun yapıldığı Kayseri’de çiftçiler, zirai dona karşı ağaçlara buz tabakası oluşturarak ürünlerini korumaya çalışıyor.
  Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden biri olan Kayseri’de çiftçiler, nisan ayında etkisini gösteren zirai dona karşı alışılmışın dışında yöntemlere başvuruyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı uyarılar doğrultusunda, özellikle Yeşilhisar, Yahyalı ve Develi ilçelerinde üreticiler alarma geçti. “Spring Su Uygulaması” adı verilen sistemle çiftçiler, don olayına karşı meyve gözlerini buzla kaplayarak korumaya çalışıyor. Sistem, ağaçların üzerine gece boyunca su püskürtülmesi prensibine dayanıyor. Sıcaklık sıfırın altına düştüğünde su, ağaçların üzerinde ince bir buz tabakasına dönüşüyor. Bu buzun oluşumu sırasında açığa çıkan gizli ısı sayesinde meyve gözlerinin sıcaklığı sabit kalıyor ve dondan zarar görmüyor. Ziraat mühendisi Nurettin Çiftçi, bu yöntemi 7 yıldır kullandıklarını ve geçmişte -6 derecelik soğuklarda yüzde 90 başarı sağladığını ifade etti. Ancak bu yıl hava sıcaklıklarının -15 dereceye kadar düşmesi, sistemin dayanıklılığını test edecek. Çiftçi, “Bu yöntem en etkili çözümlerden biri ama bu kadar sert bir donda sonuç alabilecek miyiz, buzlar eriyince göreceğiz,” dedi. Üretici Nuri Akça da çok sayıda çiftçinin geceyi bahçelerde nöbet tutarak geçirdiğini belirtti. Spring sisteminin yüksek maliyetine de dikkat çeken Akça, “Kurulum pahalı ama ürünü kaybetmek daha büyük zarar. Yine de devlet desteği olmadan herkes bu sistemi kuramaz,” diyerek destek çağrısında bulundu. Spring uygulaması, iklim değişikliğiyle birlikte daha sık karşılaşılan ani don olaylarına karşı çiftçilerin en büyük umudu olmaya devam ediyor. Ancak bu çözümün sürdürülebilir hale gelmesi için teknik destek ve finansal teşviklerin artırılması şart.
Elma üretiminin yoğun yapıldığı Kayseri’de çiftçiler, zirai dona karşı ağaçlara buz tabakası oluşturarak ürünlerini korumaya çalışıyor.

 

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden biri olan Kayseri’de çiftçiler, nisan ayında etkisini gösteren zirai dona karşı alışılmışın dışında yöntemlere başvuruyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı uyarılar doğrultusunda, özellikle Yeşilhisar, Yahyalı ve Develi ilçelerinde üreticiler alarma geçti.

“Spring Su Uygulaması” adı verilen sistemle çiftçiler, don olayına karşı meyve gözlerini buzla kaplayarak korumaya çalışıyor. Sistem, ağaçların üzerine gece boyunca su püskürtülmesi prensibine dayanıyor. Sıcaklık sıfırın altına düştüğünde su, ağaçların üzerinde ince bir buz tabakasına dönüşüyor. Bu buzun oluşumu sırasında açığa çıkan gizli ısı sayesinde meyve gözlerinin sıcaklığı sabit kalıyor ve dondan zarar görmüyor.

Ziraat mühendisi Nurettin Çiftçi, bu yöntemi 7 yıldır kullandıklarını ve geçmişte -6 derecelik soğuklarda yüzde 90 başarı sağladığını ifade etti. Ancak bu yıl hava sıcaklıklarının -15 dereceye kadar düşmesi, sistemin dayanıklılığını test edecek. Çiftçi, “Bu yöntem en etkili çözümlerden biri ama bu kadar sert bir donda sonuç alabilecek miyiz, buzlar eriyince göreceğiz,” dedi.

Üretici Nuri Akça da çok sayıda çiftçinin geceyi bahçelerde nöbet tutarak geçirdiğini belirtti. Spring sisteminin yüksek maliyetine de dikkat çeken Akça, “Kurulum pahalı ama ürünü kaybetmek daha büyük zarar. Yine de devlet desteği olmadan herkes bu sistemi kuramaz,” diyerek destek çağrısında bulundu.

Spring uygulaması, iklim değişikliğiyle birlikte daha sık karşılaşılan ani don olaylarına karşı çiftçilerin en büyük umudu olmaya devam ediyor. Ancak bu çözümün sürdürülebilir hale gelmesi için teknik destek ve finansal teşviklerin artırılması şart.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve meydantv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.