Kayseri’de Polis Sirenli Araç Kullanan Sürücüye 280.678 TL Ceza

Asayiş 26.04.2025 - 16:40, Güncelleme: 26.04.2025 - 16:40 435 kez okundu.
 

Kayseri’de Polis Sirenli Araç Kullanan Sürücüye 280.678 TL Ceza

Kayseri’de aracına yasa dışı polis sireni takıp seyreden sürücüye 280.678 TL idari para cezası verildi; ehliyeti 1 ay geri alındı, araç trafikten men edildi.
Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube ekipleri, kent merkezinde gürültü şikâyeti üzerine durdurdukları bir otomobilde, aracın ön ışık grubuna entegre edilmiş ve elektrik sistemi üzerinden çalışan polis sireni tespit etti. Siren, tabelada yetkili kolluk kuvvetlerine ayrılmış ses ve ışık sistemleri listesinde yer almayan, sivil kullanım için yasaklı bir donanımdı. Sürücü H.S. (35), polis merkezine götürülerek ifadesi alındı. “Sirenin yasal olmadığını bilmiyordum, yolu açmak için birkaç kez kullandım” savunması, hukuki sorumluluğunu ortadan kaldırmadı. Trafik Kanunu’na ve Kolluk Kuvvetleri Teşkilat Kanunu’na göre, resmi siren kullanma yetkisi olmayan kişilere ağır idari yaptırımlar uygulanıyor. Kayseri Emniyeti, sürücü hakkında 280.678 TL para cezası kesti; sürücünün ehliyetine bir ay el konuldu, araç ise trafikten men edildi. Men işlemi, siren ve ilgili ışık tertibatı sökülene, aracın sisteme uygunluğu belgelenene kadar devam edecek. Emniyet yetkilileri, siren ve ışık kullanımıyla trafik güvenliğinin ciddi biçimde tehlikeye girdiğini vurguladı. “Bu düzenekler, acil müdahale araçlarının geçiş önceliğini zedeler; diğer sürücüler ve yayalar için kafa karışıklığı yaratır. Yasalar, yalnızca kamu görevlilerine bu yetkiyi tanır” denildi. Kayseri Trafik Denetleme Müdürü, benzer vakaların engellenmesi için şehir genelinde siren ve ışık donanımı kontrol noktaları kuracaklarını açıkladı. Olay yerindeki görgü tanıkları, sivil araçtaki ani siren sesleriyle büyük panik yaşandığını belirtti. “Kendimizi ambulans sanıp yol verdik; sonradan polis sireni olduğunu görünce şoke olduk” diyen bir yayaya, ekipler “Kamu düzeni ve can güvenliğini korumak adına gereken her türlü denetimi yapacağız” yanıtını verdi. Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı, sürücü hakkında “resmi kuruma ait cihazı izinsiz kullanma” ve “trafik güvenliğini tehlikeye atma” suçlarından adli işlem başlattı. Mahkeme, men ve para cezası kararlarını onayladı. H.S.’nin, ceza süresi boyunca KAYSİS sistemine kaydı tutulacak; bir daha benzer ihlalte bulunması hâlinde sürücü belgesi uzunca süre geri verilmeyecek. Vatandaşlar, resmi yetkililer dışındaki siren kullanımının tamamen yasaklanması ve piyasada bu tür cihaz satışı yapanlara yönelik de cezai işlem uygulanması çağrısında bulundu. Kayseri Emniyeti, ses cihazı satışı yapılan iş yerlerine yönelik de denetimleri artıracağını, ruhsatsız ürün bulunduranların iş yeri kapama ve para cezasıyla karşılaşacağını ilan etti.
Kayseri’de aracına yasa dışı polis sireni takıp seyreden sürücüye 280.678 TL idari para cezası verildi; ehliyeti 1 ay geri alındı, araç trafikten men edildi.

Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube ekipleri, kent merkezinde gürültü şikâyeti üzerine durdurdukları bir otomobilde, aracın ön ışık grubuna entegre edilmiş ve elektrik sistemi üzerinden çalışan polis sireni tespit etti. Siren, tabelada yetkili kolluk kuvvetlerine ayrılmış ses ve ışık sistemleri listesinde yer almayan, sivil kullanım için yasaklı bir donanımdı.

Sürücü H.S. (35), polis merkezine götürülerek ifadesi alındı. “Sirenin yasal olmadığını bilmiyordum, yolu açmak için birkaç kez kullandım” savunması, hukuki sorumluluğunu ortadan kaldırmadı. Trafik Kanunu’na ve Kolluk Kuvvetleri Teşkilat Kanunu’na göre, resmi siren kullanma yetkisi olmayan kişilere ağır idari yaptırımlar uygulanıyor. Kayseri Emniyeti, sürücü hakkında 280.678 TL para cezası kesti; sürücünün ehliyetine bir ay el konuldu, araç ise trafikten men edildi. Men işlemi, siren ve ilgili ışık tertibatı sökülene, aracın sisteme uygunluğu belgelenene kadar devam edecek.

Emniyet yetkilileri, siren ve ışık kullanımıyla trafik güvenliğinin ciddi biçimde tehlikeye girdiğini vurguladı. “Bu düzenekler, acil müdahale araçlarının geçiş önceliğini zedeler; diğer sürücüler ve yayalar için kafa karışıklığı yaratır. Yasalar, yalnızca kamu görevlilerine bu yetkiyi tanır” denildi. Kayseri Trafik Denetleme Müdürü, benzer vakaların engellenmesi için şehir genelinde siren ve ışık donanımı kontrol noktaları kuracaklarını açıkladı.

Olay yerindeki görgü tanıkları, sivil araçtaki ani siren sesleriyle büyük panik yaşandığını belirtti. “Kendimizi ambulans sanıp yol verdik; sonradan polis sireni olduğunu görünce şoke olduk” diyen bir yayaya, ekipler “Kamu düzeni ve can güvenliğini korumak adına gereken her türlü denetimi yapacağız” yanıtını verdi.

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı, sürücü hakkında “resmi kuruma ait cihazı izinsiz kullanma” ve “trafik güvenliğini tehlikeye atma” suçlarından adli işlem başlattı. Mahkeme, men ve para cezası kararlarını onayladı. H.S.’nin, ceza süresi boyunca KAYSİS sistemine kaydı tutulacak; bir daha benzer ihlalte bulunması hâlinde sürücü belgesi uzunca süre geri verilmeyecek.

Vatandaşlar, resmi yetkililer dışındaki siren kullanımının tamamen yasaklanması ve piyasada bu tür cihaz satışı yapanlara yönelik de cezai işlem uygulanması çağrısında bulundu. Kayseri Emniyeti, ses cihazı satışı yapılan iş yerlerine yönelik de denetimleri artıracağını, ruhsatsız ürün bulunduranların iş yeri kapama ve para cezasıyla karşılaşacağını ilan etti.

Kayseri HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve meydantv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.