İBB’ye Yönelik Yolsuzluk Soruşturmasının Detayları Ortaya Çıktı
İBB’ye Yönelik Yolsuzluk Soruşturmasının Detayları Ortaya Çıktı
İBB ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik yolsuzluk soruşturmasında, Medya A.Ş. ve Kültür A.Ş.’de usulsüzlük iddialarının ayrıntıları savcılık sevk yazısında açıklandı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ve görevinden uzaklaştırılan tutuklu başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik başlatılan yolsuzluk soruşturmasının ayrıntıları, savcılığın Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderdiği sevk yazısında ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında, belediyenin iştirakleri olan Medya A.Ş. ve Kültür A.Ş.’de çeşitli usulsüzlük ve yolsuzluk eylemleri işlendiği iddiası gündemdeki yerini korurken, başta İBB Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin olmak üzere toplam 16 şüpheli hakkında tutuklama talebinde bulunuldu.
Soruşturmanın merkezindeki isimlerden biri olarak öne çıkan Taner Çetin’in, savcılık yazısında 20 ayrı eylemden sorumlu tutulduğu ve bu süreçte ‘rüşvet’ aldığına dair bulguların elde edildiği belirtildi. Yazıya göre, Çetin’in, 2015 yılında Avcılar Belediyesi’nden ayrılarak, o dönem Beylikdüzü Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu ile birlikte Beylikdüzü Belediyesi’nde göreve başladığı, 2019’da İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı’na atandığı kaydedildi.
Sevk yazısında yer alan bilgilere göre, Çetin’in telefon iletişim kayıtları (HTS) incelendiğinde, İBB Sözcüsü Murat Ongun’a bağlı hareket ettiğinin tespit edildiği, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporları ve ihale dosyalarında yapılan incelemelerde ise 17 ayrı ihalede harcama yetkilisi olarak görev yaptığı saptandı. Ayrıca diğer ihalelerle bağlantılı toplam 20 eylemden sorumlu olduğu, hesap hareketlerinin detaylı bir şekilde incelendiği ve etkin pişmanlıktan faydalanan bir başka şüphelinin de verdiği ifadede, Çetin’in rüşvet aldığını açıkça dile getirdiği belirtildi.
Sevk yazısında, Çetin’in sadece kendi menfaatine değil, aynı zamanda “örgüt sistemi”nin devamı için de maddi kazanç sağladığı, örgüt yapısının finansal sürekliliğini sağlamak adına çeşitli çıkar ilişkileri kurduğu aktarıldı. Tüm bu bulgular ışığında, Taner Çetin’in suç örgütü kapsamında hareket ettiği ve yolsuzluk zincirinin kilit isimlerinden biri olduğu değerlendirildi.
Yine savcılık yazısında, soruşturma kapsamında adı geçen diğer şüphelilerin de benzer şekilde belediyede usulsüzlükler ve çıkar amaçlı hareket ettikleri, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma ve örgütlü suç kapsamında haklarında ciddi iddialar olduğu vurgulandı. Şüphelilerin bir kısmının ifadelerinde, dosyada yer alan suçlamaları kabul ederek etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istedikleri belirtildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yürütülen soruşturmanın kapsamı her geçen gün genişliyor. Soruşturma dosyasında, belediyeye bağlı çeşitli iştirakler ve bu iştiraklerde çalışan üst düzey yöneticilerle ilgili olarak yeni delillerin ortaya çıkarılması bekleniyor. Soruşturmanın seyrine ilişkin gelişmeler kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bu soruşturmanın ilerleyen günlerde daha geniş çaplı gözaltılar ve yeni tutuklama taleplerine yol açabileceği tahmin ediliyor. Belediye yönetimi ve kamuoyu, yargının konuyu tüm ayrıntılarıyla aydınlatmasını ve kamu vicdanını rahatlatacak şekilde adil bir sonuca ulaşılmasını bekliyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.