İBB Soruşturmasında Tanık: “Aylık 1,5 Milyar Liralık Kayıp Oluştu”

Asayiş 07.05.2025 - 18:28, Güncelleme: 07.05.2025 - 18:28 579 kez okundu.
 

İBB Soruşturmasında Tanık: “Aylık 1,5 Milyar Liralık Kayıp Oluştu”

İBB’de döküm sahası ruhsatının tek bir şahsa devriyle aylık 1,5 milyar TL gelir kaybı yaşandığını söyleyen tanık, “Bu kayıp tüm İstanbulluların zararıdır” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturmasında tanık olarak dinlenen Ö.K., belediyeye uzun yıllar yüksek gelir sağlayan hafriyat ve döküm sahalarının tek bir kişiye devrinin neden olduğu mali kayıpları gündeme taşıdı. İfadesinde, altı yıl önce İBB’nin “döküm sahası” ayrıcalığını Murat Gülibrahimoğlu adlı şahsa vererek tekel oluşturduğunu söyleyen tanık, bu yapılandırma sonucunda belediyenin aylık yaklaşık 1,5 milyar lira gelir kaybına uğradığını belirtti. “Bu kayıp yalnızca İBB’nin değil, tüm İstanbulluların kaybıdır” diyen Ö.K., hukuki ve mali detayları da anlattı. Tanık, “Belediyenin uhdesinde olması gereken hafriyat parası önce İBB hesabına yatırılırken, iş bu şahsa verildikten sonra tüm ödemeler onun şirket hesabına yönlendirilmeye başladı. Sahada tekel kurulunca fahiş fiyatlar uygulanıyor, iş makineleri ve kamyon sahipleri mağdur ediliyordu” dedi. Ayrıca, Çiftalan’da bulunan kum ocağındaki benzer usulsüzlüklerin de aynı yapı üzerinden yürütüldüğünü ifade etti. “Belediye iştiraklerinden işi alan firmalar, zorla bu şahsın şirketinden mıcır almak zorunda bırakıldı” bilgisini veren tanık, usulsüz fatura düzenleme usulünü de anlattı. Ö.K., tekel kurulan döküm sahası haricinde İSFALT’a verilen “sütre” (yapay yeşil tepe) yapım işlerinin de Murat Gülibrahimoğlu’nun şirketine ihale edildiğini ve buradan da yüksek kazanç sağlandığını söyledi. “Sütre işlerini fahiş fiyatla yaparak önemli bir gelir elde etti. Belediye yönetimi Fatih Keleş ve Tuncay Yılmaz kanalıyla bu menfaatten pay aldı” iddiasında bulundu. Tanığın aktardığı belgelerde, döküm ve hafriyat ödemelerinin “naylon fatura” düzenleyerek virman usulüyle aklandığı, gerçekte mal teslimi yapılmadan tutarın çekildiği, vergiden kaçırıldığı kaydedildi. Mali inceleme ve bilirkişi raporları tamamlandığında, İBB’nin yıllık gelir kaleminden yaklaşık 18 milyar liraya yakın bir eksilme yaşandığı ortaya çıkabilir. Soruşturmayı yürüten savcılık, Ö.K.’nin ifadesi doğrultusunda Murat Gülibrahimoğlu, Fatih Keleş ve Tuncay Yılmaz hakkında yakalama ve delil toplama işlemlerini derinleştirirken, İBB başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu şüphelilerle ilgili adli süreç hızlandırıldı. İstanbul yerel yönetimlerinin finans şeffaflığı ve hesap verebilirlik tartışmalarının odağındaki bu dava, kent bütçesindeki usulsüz harcamaların ortaya çıkarılması açısından kritik bir eşik niteliği taşıyor.
İBB’de döküm sahası ruhsatının tek bir şahsa devriyle aylık 1,5 milyar TL gelir kaybı yaşandığını söyleyen tanık, “Bu kayıp tüm İstanbulluların zararıdır” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturmasında tanık olarak dinlenen Ö.K., belediyeye uzun yıllar yüksek gelir sağlayan hafriyat ve döküm sahalarının tek bir kişiye devrinin neden olduğu mali kayıpları gündeme taşıdı. İfadesinde, altı yıl önce İBB’nin “ döküm sahası” ayrıcalığını Murat Gülibrahimoğlu adlı şahsa vererek tekel oluşturduğunu söyleyen tanık, bu yapılandırma sonucunda belediyenin aylık yaklaşık 1,5 milyar lira gelir kaybına uğradığını belirtti. “Bu kayıp yalnızca İBB’nin değil, tüm İstanbulluların kaybıdır” diyen Ö.K., hukuki ve mali detayları da anlattı.

Tanık, “Belediyenin uhdesinde olması gereken hafriyat parası önce İBB hesabına yatırılırken, iş bu şahsa verildikten sonra tüm ödemeler onun şirket hesabına yönlendirilmeye başladı. Sahada tekel kurulunca fahiş fiyatlar uygulanıyor, iş makineleri ve kamyon sahipleri mağdur ediliyordu” dedi. Ayrıca, Çiftalan’da bulunan kum ocağındaki benzer usulsüzlüklerin de aynı yapı üzerinden yürütüldüğünü ifade etti. “Belediye iştiraklerinden işi alan firmalar, zorla bu şahsın şirketinden mıcır almak zorunda bırakıldı” bilgisini veren tanık, usulsüz fatura düzenleme usulünü de anlattı.

Ö.K., tekel kurulan döküm sahası haricinde İSFALT’a verilen “sütre” (yapay yeşil tepe) yapım işlerinin de Murat Gülibrahimoğlu’nun şirketine ihale edildiğini ve buradan da yüksek kazanç sağlandığını söyledi. “Sütre işlerini fahiş fiyatla yaparak önemli bir gelir elde etti. Belediye yönetimi Fatih Keleş ve Tuncay Yılmaz kanalıyla bu menfaatten pay aldı” iddiasında bulundu.

Tanığın aktardığı belgelerde, döküm ve hafriyat ödemelerinin “naylon fatura” düzenleyerek virman usulüyle aklandığı, gerçekte mal teslimi yapılmadan tutarın çekildiği, vergiden kaçırıldığı kaydedildi. Mali inceleme ve bilirkişi raporları tamamlandığında, İBB’nin yıllık gelir kaleminden yaklaşık 18 milyar liraya yakın bir eksilme yaşandığı ortaya çıkabilir.

Soruşturmayı yürüten savcılık, Ö.K.’nin ifadesi doğrultusunda Murat Gülibrahimoğlu, Fatih Keleş ve Tuncay Yılmaz hakkında yakalama ve delil toplama işlemlerini derinleştirirken, İBB başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu şüphelilerle ilgili adli süreç hızlandırıldı. İstanbul yerel yönetimlerinin finans şeffaflığı ve hesap verebilirlik tartışmalarının odağındaki bu dava, kent bütçesindeki usulsüz harcamaların ortaya çıkarılması açısından kritik bir eşik niteliği taşıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve meydantv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.