Alaşehir’de Asma Yaprağı, Üzümden Daha Çok Kazandırıyor
Alaşehir’de Asma Yaprağı, Üzümden Daha Çok Kazandırıyor
Alaşehir’de üreticiler, kilosu 70 TL’den sattıkları coğrafi işaretli asma yaprağıyla, kilosu 90–100 TL olan Sultaniye üzümünden bile daha yüksek gelir elde ediyor.
Manisa’nın Alaşehir ilçesinde Sultaniye üzümünün hasat dönemi yaklaşırken, asma yaprağı üretimi de kırsal bölgede önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun araştırmalarına göre, yaprağın kilosu 70 TL’ye toptancılara satılırken, pazar raflarında 200 TL’ye kadar alıcı buluyor. Üreticiler, sabahın erken saatlerinde bağlara gidip topladıkları yaprakları “Yaprakbank” adı verilen merkezlere götürerek nakit ihtiyaçlarını karşılıyor.
Yaprak hasadı, özellikle Sultaniye üzümünün henüz olgunlaşmadığı dönemde çiftçilere ek gelir imkânı sağlıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla bağ yoluna çıkan üreticiler, topladıkları asma yapraklarını çuval ve kelterlere yerleştirip bağ yaprağı alım merkezlerine götürüyor. Burada tartılan ve demetler halinde kasalara dizilen yaprakların bedelini, ailelerin “Yaprakbank” olarak adlandırdığı merkezlerden anında nakit olarak alabilmesi, özellikle küçük işletme sahiplerine büyük kolaylık sunuyor.
Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Mustafa Seyhan, coğrafi işaretli Alaşehir Asma Yaprağı’nın damarsız yapısı, ipeksi dokusu ve lezzetiyle başta Ukrayna ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere yurt dışı pazarlarında talep gördüğünü bildirdi. Seyhan, “Bu ürün, hem ihracatta hem iç piyasada artan talebiyle ekonomik değer yaratıyor. Üreticilerimiz, üzümden önce yaprağı satarak hasat öncesi nakit akışı sağlıyor. Bu, Alaşehir ekonomisi için can suyu” dedi.
Üreticiler de yaprağın sofralara giden bir ürün olduğunu, neredeyse hiçbir ek maliyeti bulunmadığını vurguladı. Uzun yıllardır bağcılıkla uğraşan Yusuf Çelik, “Üzümün fiyatı 90–100 TL bandında seyrediyor, ancak yaprağın kilosu 70 TL’den alınıyor ve gidere neredeyse masraf etmiyoruz. Sabah kalkıp topluyor, parasını alıp geri dönüyoruz. Bu gelir, aile bütçemizi rahatlatıyor” diye konuştu.
Yerel toptancılar ise sezon başında yaprağın kilosunu 70 TL’den alıp büyük kentlerde 150–200 TL’ye kadar satabildiklerini söyledi. İhracat lojistiğinin iyileştirilmesi ve ambalaj standartlarının yükseltilmesi için ATSO ile kooperatiflerin ortak projeler yürüttüğünü aktaran toptancı Emine Kaya, “Yaprağın paketleme kalitesini artırdıkça, uluslararası talep de büyüyor. Hedefimiz 2025 sonuna kadar ihracatı yüzde 30 artırmak” dedi.
Alaşehir’de yaprağın üzümden daha kârlı bir ürün haline gelmesi, bölge tarımının çeşitlenmesine ve kırsalda nüfusun korunmasına katkı sağlıyor. Çiftçiler, yaprak hasadını tamamladıktan sonra üzüm bağlarına odaklanarak, yıl boyunca gelirlerini dengeli şekilde dağıtabilmenin avantajını yaşıyor.
Manisa HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.