Akkuyu NGS 4. Ünitede Reaktör Kabı Kaynak İşlemi Tamamlandı

Ekonomi 24.04.2025 - 15:22, Güncelleme: 24.04.2025 - 15:22 1368 kez okundu.
 

Akkuyu NGS 4. Ünitede Reaktör Kabı Kaynak İşlemi Tamamlandı

Rosatom’un Atommash tesisi, Akkuyu NGS’nin 4’üncü güç ünitesi reaktör kabının kilit kaynak işlemini bitirdi; şimdi ısıl işlem ve kusur kontrolleri başlayacak.
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un makine mühendisi Atommash fabrikası, Türkiye’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) dördüncü güç ünitesi için kritik bir bileşen olan reaktör kabının kaynak işlemini başarıyla bitirdi. Kaynak aşaması, kabın 170–280 °C aralığında 10 gün boyunca ısıl kontrollü biçimde ısıtılarak, 1,2 ton ark ve 1 ton tel malzemeyle birleştirilmesini içerdi. İmalat sonrası kabın dayanımını garanti altına almak için ısıl işlemler, radyografik hata taraması, ultrasonik testler ve yüzey çatlak kontrolleri gerçekleştirilecek. Bu kontroller, reaktörün en az 60 yıl boyunca güvenle çalışmasını sağlayacak kaynak kalitesini teyit edecek. Atommash’ın Petrozavodskmash tesisinde ise birincil devreyi koruyan pasif su basma sistemi için iki adet 120 m³ kapasiteli hidrolik tank üretildi. Borik asitli çözeltiyle dolu bu tanklar, reaktör basıncının düşmesiyle otomatik olarak devreye girerek soğutmayı sağlıyor. Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Sergei Butckikh, “Reaktör kabı imalatı yıllar süren, yüksek hassasiyet gerektiren bir süreç. Dördüncü ünitede de diğer üç ünitedeki gibi en üst kalite standartları uyguladık” dedi. Atommash Başkanı Maxim Zhidkov da, “Bu kaynak tamamlanması, Türkiye’deki ilk nükleer santral için en zorlu makine mühendisliği adımlarından birini başarıyla geçtiklerimizi gösteriyor. Şimdiye kadar 8 bin ton, nihai aşamada 11 bin ton ekipman üreteceğiz” açıklamasını yaptı. Akkuyu NGS, toplam dört güç ünitesiyle 4.800 MW kurulu güce ulaşacak. Ülkenin elektrik talebinin yaklaşık yüzde 10’unu karşılaması planlanan santral, 2026’dan itibaren devreye alınacak. Reaktör kabındaki bu ileri kaynak çalışması, santralin temel bileşen tedarik takvimini hızlandırarak inşaat takviminin sorunsuz ilerlemesine katkı sağlayacak.
Rosatom’un Atommash tesisi, Akkuyu NGS’nin 4’üncü güç ünitesi reaktör kabının kilit kaynak işlemini bitirdi; şimdi ısıl işlem ve kusur kontrolleri başlayacak.

Rusya Devlet Enerji " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un makine mühendisi Atommash fabrikası, Türkiye’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) dördüncü güç ünitesi için kritik bir bileşen olan reaktör kabının kaynak işlemini başarıyla bitirdi. Kaynak aşaması, kabın 170–280 °C aralığında 10 gün boyunca ısıl kontrollü biçimde ısıtılarak, 1,2 ton ark ve 1 ton tel malzemeyle birleştirilmesini içerdi.

İmalat sonrası kabın dayanımını garanti altına almak için ısıl işlemler, radyografik hata taraması, ultrasonik testler ve yüzey çatlak kontrolleri gerçekleştirilecek. Bu kontroller, reaktörün en az 60 yıl boyunca güvenle çalışmasını sağlayacak kaynak kalitesini teyit edecek. Atommash’ın Petrozavodskmash tesisinde ise birincil devreyi koruyan pasif su basma sistemi için iki adet 120 m³ kapasiteli hidrolik tank üretildi. Borik asitli çözeltiyle dolu bu tanklar, reaktör basıncının düşmesiyle otomatik olarak devreye girerek soğutmayı sağlıyor.

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Sergei Butckikh, “ Reaktör kabı imalatı yıllar süren, yüksek hassasiyet gerektiren bir süreç. Dördüncü ünitede de diğer üç ünitedeki gibi en üst kalite standartları uyguladık” dedi. Atommash Başkanı Maxim Zhidkov da, “Bu kaynak tamamlanması, Türkiye’deki ilk nükleer santral için en zorlu makine mühendisliği adımlarından birini başarıyla geçtiklerimizi gösteriyor. Şimdiye kadar 8 bin ton, nihai aşamada 11 bin ton ekipman üreteceğiz” açıklamasını yaptı.

Akkuyu NGS, toplam dört güç ünitesiyle 4.800 MW kurulu güce ulaşacak. Ülkenin elektrik talebinin yaklaşık yüzde 10’unu karşılaması planlanan santral, 2026’dan itibaren devreye alınacak. Reaktör kabındaki bu ileri kaynak çalışması, santralin temel bileşen tedarik takvimini hızlandırarak inşaat takviminin sorunsuz ilerlemesine katkı sağlayacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve meydantv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.