111 Yıl Sonra Türkiye'den Çekilen BP'de İşler Tersine Döndü

Ekonomi 13.04.2025 - 10:16, Güncelleme: 13.04.2025 - 10:18 2616 kez okundu.
 

111 Yıl Sonra Türkiye'den Çekilen BP'de İşler Tersine Döndü

2024’te Türkiye’den çekilen BP, 2025’in ilk çeyreğinde borçlarını artırırken üretim seviyelerinde düşüş yaşadı. Şirket strateji değişikliğinde!
Dünyaca ünlü enerji devi British Petroleum (BP), 2024 sonunda Türkiye’deki faaliyetlerini sona erdirmişti. 111 yıllık Türkiye serüvenini sonlandırarak tüm istasyonlarını Petrol Ofisi'ne devreden şirket, 2025 yılının ilk çeyreğinde ekonomik anlamda zorlu bir sürece girdi. BP, yılın ilk üç ayında net borcunun yaklaşık 4 milyar dolar artarak 27 milyar dolara çıkmasını bekliyor. Şirketin yaptığı açıklamaya göre bu artışın arkasında ikramiye ödemeleri, düşük karbonlu varlıkların satışına dair ödeme takvimleri ve mevsimsel envanter etkileri yer alıyor. Özellikle Mısır ve Trinidad & Tobago'daki yatırımların geri çekilmesiyle birlikte gaz üretiminde ciddi bir düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Aralık ayında Perenco T&T'ye devredilen dört açık deniz doğalgaz sahası da bu düşüşte önemli bir rol oynadı. BP'nin petrol üretiminde ise hafif bir artış öngörülüyor. Buna rağmen, gaz pazarlama ve ticaret performansının zayıf kalması bekleniyor. Şirket, mevsimsel talep düşüşü nedeniyle ürün satışlarında daralma yaşanabileceğini belirtirken, rafineri marjlarının daha güçlü olacağı tahmin ediliyor. Tüm bu gelişmelerin ortasında, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Helge Lund’un 2026’da görevinden ayrılması bekleniyor. Lund’un liderliğinde BP’nin hisse fiyatı, yeşil enerjiye yapılan yatırımların yeterli sonuç vermemesi nedeniyle üçte bir oranında düşmüştü. Şubat ayında açıklanan yeni stratejiyle BP, yenilenebilir enerjiye ayırdığı fonları %75 oranında azaltmayı ve fosil yakıt yatırımlarını yıllık %20 artışla 10 milyar dolara çıkarmayı planlıyor. Bu yön değişikliği, özellikle şirketin %5’lik hissesine sahip olan aktivist yatırımcı Elliott Management’ın baskılarına yanıt olarak değerlendiriliyor. Öte yandan, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın ithalat vergileri ve küresel resesyon endişeleriyle petrol fiyatlarında da son iki haftada ciddi bir gerileme yaşandı. Brent petrolünün varil fiyatı 75 dolardan 63,29 dolara düştü. Açıklama: Türkiye’den çekilen BP’de ekonomik sorunlar büyüyor. Borçlar artarken üretim düşüyor. Şirket fosil yakıta dönüş yaparken yönetim değişikliği gündemde.
2024’te Türkiye’den çekilen BP, 2025’in ilk çeyreğinde borçlarını artırırken üretim seviyelerinde düşüş yaşadı. Şirket strateji değişikliğinde!

Dünyaca ünlü enerji devi British Petroleum (BP), 2024 sonunda Türkiye’deki faaliyetlerini sona erdirmişti. 111 yıllık Türkiye serüvenini sonlandırarak tüm istasyonlarını Petrol Ofisi'ne devreden şirket, 2025 yılının ilk çeyreğinde ekonomik anlamda zorlu bir sürece girdi.

BP, yılın ilk üç ayında net borcunun yaklaşık 4 milyar dolar artarak 27 milyar dolara çıkmasını bekliyor. Şirketin yaptığı açıklamaya göre bu artışın arkasında ikramiye ödemeleri, düşük karbonlu varlıkların satışına dair ödeme takvimleri ve mevsimsel envanter etkileri yer alıyor. Özellikle Mısır ve Trinidad & Tobago'daki yatırımların geri çekilmesiyle birlikte gaz üretiminde ciddi bir düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Aralık ayında Perenco T&T'ye devredilen dört açık deniz doğalgaz sahası da bu düşüşte önemli bir rol oynadı.

BP'nin petrol üretiminde ise hafif bir artış öngörülüyor. Buna rağmen, gaz pazarlama ve ticaret performansının zayıf kalması bekleniyor. Şirket, mevsimsel talep düşüşü nedeniyle ürün satışlarında daralma yaşanabileceğini belirtirken, rafineri marjlarının daha güçlü olacağı tahmin ediliyor.

Tüm bu gelişmelerin ortasında, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Helge Lund’un 2026’da görevinden ayrılması bekleniyor. Lund’un liderliğinde BP’nin hisse fiyatı, yeşil enerjiye yapılan yatırımların yeterli sonuç vermemesi nedeniyle üçte bir oranında düşmüştü.

Şubat ayında açıklanan yeni stratejiyle BP, yenilenebilir enerjiye ayırdığı fonları %75 oranında azaltmayı ve fosil yakıt yatırımlarını yıllık %20 artışla 10 milyar dolara çıkarmayı planlıyor. Bu yön değişikliği, özellikle şirketin %5’lik hissesine sahip olan aktivist yatırımcı Elliott Management’ın baskılarına yanıt olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın ithalat vergileri ve küresel resesyon endişeleriyle petrol fiyatlarında da son iki haftada ciddi bir gerileme yaşandı. Brent petrolünün varil fiyatı 75 dolardan 63,29 dolara düştü.

Açıklama:
Türkiye’den çekilen BP’de ekonomik sorunlar büyüyor. Borçlar artarken üretim düşüyor. Şirket fosil yakıta dönüş yaparken yönetim değişikliği gündemde.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve meydantv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.