Halil Çiftçi
Halil Çiftçi
Giriş Tarihi : 21-10-2020 15:12

SARAYIN BALIKLARI

Merhaba ...
Osmanlı döneminin  saray mutfağında padişaha pişecek bir kap yemeğin, 80 kişilik bir ekip tarafından hazırlandığını  bilmeyenimiz yoktur .
peki  o mutfaktaki yemeğin hazırlanması için malzemeler nasıl temin edilirdi.
 işte benim sizin dikkatinizi çekmek istediğim yer  tamda burası.
Mesela ; Eminönü o tarihte muhteşem bir balık hali .Balıkçı köylüler  sabahın erken saatlerinde  denize açılır ve nasip neyse tuttuklarını eminönü pazarına getirir ,kıyıdaki  tezgahlara koyaradı eğer satabilirse ekmeğini kazananır dı.
 ama bu iş o kadarda kolay ve doğal seyrinde  değil tabi. Önce 
Saraydan görevli gelir,tüm pazarı gezer ,sonra sarayın balıkları seçilirdi ve sevkı yapıldıktan sonra  satışlarına musade edilirdi .
Tabi bu sadece balıkta değil mesela; Bamya ,Un ,Et ve benzeri  bütün mutfak malzemeleri , üreticinin  urettikerinin satışı yapmasından  önce , en iyileri saray için verilir ve kalan musadeden sonra halka arz edilirdi.
Bir gurup insanın ultra luks, ihtişamlı hayatı aslında yine fakir fukaranın emeğine yaşantısına yine o bildik sistem devrede ..
 Müsade ederse satabilecek, vermem, emeğimdir, diyebilme.
ya da o kadar değil şu kadar alabilirsin ,
deme lüksü yok ..
Saraydakinin de 
o köylünün yerine kendini koyma, empati yapma durumu yok.
Yine padişahım çok  yaşa  diyen yine o emeği alınan köylü değil mi .?
Selamlar..

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
HAVA DURUMU
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Meydan TV'den Memnun musunuz?
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA