Yerli kamikaze dron KarguFPV, ilk atış testinde tam isabet sağladı
Türk savunma sanayisinin yenilikçi şirketlerinden Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM), insansız hava aracı teknolojileri alanında önemli bir başarıya daha imza attı. STM tarafından geliştirilen yerli kamikaze dron ‘KarguFPV’, ilk kez sahada gerçekleştirilen test atışında hedefini tam isabetle vurdu. Hem mühendislik hem de operasyonel yetenekler açısından STM’nin mevcut taktik mini İHA sistemleri arasında yeni bir sayfa açan KarguFPV, sahip olduğu ileri teknoloji özelliklerle dikkat çekiyor.
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “STM olarak bugüne kadar sahada kendini ispatlamış Kargu, Boyga ve Togan gibi mini İHA sistemlerimizle güvenlik güçlerimizin kabiliyetlerini artırdık. Şimdi ise FPV kamikaze dron ailemizle milli ve yenilikçi bir çözüm sunuyoruz. Geliştirdiğimiz ilk model, ileri seviye askeri güvenlikli tapa ve elektronik harp sistemlerinden etkilenmeden görev yapabilme özelliğine sahip. STM’nin otonomi ve yapay zeka destekli görüntü işleme ile hassas vuruş kabiliyetlerini FPV sistemlerimize aktarıyoruz. Muadillerine göre öne çıkan en önemli fark ise, görüntü işleme destekli otonom terminal dalış özelliği ile hedefi işaretleyip tam isabetle vurabiliyor olması,” ifadelerini kullandı. Güleryüz, bu teknolojinin sonraki FPV dron modellerine de entegre edileceğini belirtti.
KarguFPV kamikaze dron, özellikle asimetrik harp ortamlarındaki değişken ve ani tehditlere karşı güvenlik güçlerine etkin ve caydırıcı bir avantaj sunuyor. Operatör kontrollü gerçek zamanlı görüş sistemi sayesinde kullanıcı, dronu bir gözlük veya ekran aracılığıyla doğrudan kontrol edebiliyor ve dronun kamerasından gelen görüntülerle hedefi anlık olarak izleyebiliyor. KarguFPV üzerinde bulunan anti-personel mühimmat ile sabit ya da hareketli hedefleri etkisiz hale getirme kapasitesine sahip.
Bu yerli sistemin öne çıkan teknik özellikleri arasında, gece-gündüz etkin operasyon kabiliyeti, düşük radar kesit alanı, yüksek manevra kabiliyeti ve ayarlanabilir otomatik patlama özelliği yer alıyor. Yaklaşma tapa algılayıcısı sayesinde hedefe belirli bir mesafede otomatik olarak patlayabiliyor. KarguFPV ayrıca elektronik harp sistemleri tarafından yapılan karıştırma ve köreltme girişimlerinden etkilenmeden görevini sürdürebilecek şekilde tasarlandı.
KarguFPV, 10 kilometrelik görev menzili, 20 dakikayı aşan kamikaze uçuş süresi ve mühimmat olmadan 44 dakikaya kadar gözlem yapabilme kapasitesi ile dikkat çekiyor. 500 metre görev irtifası, 5 bin 500 metre maksimum irtifa ve 160 kilometreye ulaşan maksimum hızı ile birçok askeri ve güvenlik operasyonunda etkin şekilde kullanılabilecek.
Özellikle Ukrayna-Rusya savaşında sahada giderek daha fazla öne çıkan FPV (First Person View-Birinci Şahıs Görüşü) dronlar, düşük maliyetleri ve yüksek etkileriyle askeri doktrinlerde devrim yaratıyor. STM’nin geliştirdiği yerli KarguFPV ise, bu alanda Türkiye’yi dünya çapında rekabetçi bir seviyeye taşıyor. Güvenlik güçlerine sahada esneklik, sürpriz etki ve yüksek hassasiyet sağlayan KarguFPV, gelecekte Türk savunma sanayinin önde gelen ürünlerinden biri olma potansiyeli taşıyor.
STM yetkilileri, KarguFPV’nin gelecekte yeni modellerle geliştirilerek, daha ileri seviyede otonomi, yapay zeka ve bilgisayarlı görü özelliklerinin ekleneceğini ve güvenlik güçlerinin operasyonel etkinliğinin sürekli olarak artırılacağını belirtiyor.