Oyuncu Yavuz Çetin Son Yolculuğuna Uğurlandı

Türk tiyatrosu ve televizyonunun sevilen yüzlerinden, aynı zamanda şiirleriyle de tanınan Yavuz Çetin, bir süredir mücadele ettiği kanser hastalığına yenik düştü. 1960’ta Amasya’da doğan Çetin, uzun yıllar resim öğretmenliği yaptıktan sonra 1979 yapımı “Fırat” filmiyle oyunculuğa adım attı. “Kurtlar Vadisi”, “Pars: Kiraz Operasyonu”, “Kolpaçino”, “Siccin” serisi ve “Adını Sen Koy” gibi birçok yapımda rol alan Çetin; 2012–2015’te canlandırdığı Osman Demir karakteriyle geniş kitlelerce sevildi Habertürk.

24 Nisan sabahı hayatını kaybeden Çetin için Amasya’da Sultan II. Bayezid Camisi’nde dün öğle namazını müteakip cenaze töreni düzenlendi. Törene, eşi, iki çocuğu, yakınları, öğrencileri ve kent sakinlerinin yanı sıra sinema, tiyatro ve dizi dünyasından meslektaşları katıldı. Cenaze namazını, Çetin’in eski öğrencilerinden İmam-Hatip Nihat Arpaguş kıldırdı; törene katılanlar, Yahya Kemal Beyatlı’nın “Sessiz Gemi” şiirini de duyguyla dinledi. İkindiye doğru Tekirdede Mezarlığı’na getirilen Çetin’in tabutu, sevenlerinin omuzlarında nazikçe taşındı. Dualar ve ezgiler eşliğinde toprağa verildi 

Çetin’in vefatı, sosyal medyada da büyük yankı buldu. #YavuzÇetin etiketiyle paylaşılan mesajlarda, “Özgün oyunculuğunu ve zarif şiirlerini özleyeceğiz”, “Tiyatro sahnelerinin koca çınarı toprağa verildi” ifadeleri öne çıktı. Türkiye Film ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) ile Oyuncular Sendikası da taziye mesajı yayınlayarak, Çetin’in sanat dünyasına katkılarını yad etti.

Sanatçı Kimliği ve Mirası
Yavuz Çetin, Amasya’da resim öğretmeniyken köy okullarında tiyatro atölyeleri kurdu; öğrencileriyle sahnelediği oyunlarla bölge kültürüne canlılık getirdi. İstanbul’a geldikten sonra dizi ve sinema projelerinde de amatör ruhunu koruyarak karakterlerine derinlik kattı. Şiirlerinde Anadolu temalarını işleyen Çetin, “sanatın birleştirici gücü”nü sık sık vurgulardı. Meslektaşları, onun eserlerinde “insan ruhuna dair samimi izler” bulduklarını söylüyor.

Aile ve Kentin Acısı
Evli ve iki çocuk babası Çetin’in kaybı, ailesini ve Amasya’yı derinden sarstı. Tören sonrası gözyaşlarını tutamayan öğrencilerinden bazıları, “Bize önce resim sonra hayat dersi verdi. Onun öğretileriyle ayakta kalacağız” dedi. Belediye Başkanı, Çetin’in adını yaşatmak üzere kent merkezinde bir sanat atölyesi açacaklarını açıkladı. Ayrıca her yıl anma etkinlikleri düzenlenerek, Çetin’in sanatsal mirası gelecek kuşaklara aktarılacak.

Kültür–Sanat Camiasından Taziyeler

Sivasspor Kulübü: “Eski hocamızın kıymetli kızı için duyduğumuz üzüntüyü biliyoruz; şimdi ustayı uğurluyoruz. Türk tiyatrosu bir değeri kaybetti.” NTV

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği: “Çetin, sahnede ve ekranda doğal oyunculuğun adresiydi. Onun samimiyeti, izleyicide derin izler bıraktı.”

Kolej ve üniversite tiyatro bölümleri, Çetin’in anısına burs fonu oluşturma kararı aldı.

Sonuç ve Hatırlatma
Yavuz Çetin’in cenazesi, Amasya’da sanat ve eğitim hayatına veda etmek isteyen yüzlerce kişi tarafından omuzlarda taşındı. Onun yaşam öyküsü, “sanatçı öğretmen” kimliğinin bir simgesi olarak anılacak; öğrencileri, “Bu topraklardan çıkan bir değerdi, hüzünle uğurluyoruz” diye konuştu. Çetin’in geride bıraktığı dizi, film ve şiirleri, Türk kültür tarihine katkı niteliğinde eserler olarak kalacak.