Beypazarı’nda Koyun Otlatma Kavgası: 1 Ölü, 5 Yaralı
Ankara’nın Beypazarı ilçesi Üreğil Mahallesi’nde, 13 Haziran sabahı koyunlarını otlatan Bekir Demir (52) ile komşusu Ali T. (52) arasında hayvanların tarlaya girmesi yüzünden çıkan tartışma, kısa sürede silahlı kavgaya dönüştü. Olayda Demir vurularak hayatını kaybederken, iki aileden beş kişi de yaralandı.
İddiaya göre, hayvancılıkla uğraşan Bekir Demir, koyunlarını otlatmak için mahallenin yakınındaki tarlaya girdi. Arazi sahibi olduğu belirtilen Ali T., hayvanların mısır ve buğday ekili tarlaya zarar verdiğini iddia ederek Demir’i uyardı. Sözlü itiş kakışın kavgaya evrilmesi üzerine Ali T., ruhsatsız tabancasını çekip kurban pazarında tanınan Bekir Demir’e ateş etti. Vücuduna isabet eden kurşunlarla ağır yaralanan Demir, kanlar içinde yere yığıldı.
Önce çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine sevk edilen jandarma ekipleri, kavganın silahlı aşamaya geçmesi nedeniyle bölgeyi ablukaya aldı. Sağlık ekipleri, yaralı olarak hastaneye kaldırılan Mahmut Demir (33) ile birlikte Ali T.’nin de kurşun yarası geçirdiğini tespit etti. Diğer üç yaralı ise kavga sırasında darp ve kovalamaca sonucu çarpma, kesik veya şişle hafif yaralanmıştı. Toplam altı yaralı, Beypazarı Devlet Hastanesi’ne sevk edildi; ancak ağır yaralı konumundaki Bekir Demir, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Beypazarı Kaymakamlığı ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan ortak açıklamada, “Komşuluk hukukundan kaynaklanan anlaşmazlıkların hızla şiddete dönüşmesi endişe vericidir. Silah kullanımının hiçbir şekilde tolere edilmeyeceği” vurgusu yapıldı. Şüpheli Ali T., jandarma sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi. Olayla ilgili Cumhuriyet Savcılığı’nca “kasten öldürme” ve “silahlı yaralama” suçlarından soruşturma başlatıldı.
Üreğil Mahallesi sakinleri, bölgedeki kırsal uyuşmazlıkların hayvancılık faaliyetleriyle sıklıkla alevlendiğini; komşular arası arsa ve mera kavgalarının benzer sonuçlar doğurduğunu belirterek, “Tarım ve hayvancılıkla geçinen köyümüzde barışçıl çözümler geliştirilmezse yeni trajediler yaşanır” dedi.
Jandarma, soruşturmada kavgaya karışan herkesi ifadeye çağırırken, köy muhtarı da “Uzlaştırma ve arabuluculuk mekanizmalarının etkin kullanılması” talebinde bulundu. Köylüler, hem çiftlik sınırlarının netleştirilmesi hem de silah bulundurma denetimlerinin sıkılaştırılmasını istiyor.
Kazanın ardından tüm Beypazarı’nda tedirginlik hâkim. Yetkililer, “Çiftçilerin ve hayvancılık yapan ailelerin çevre arazilerde huzur içinde çalışabilmesi için gerekli tüm tedbirler alınacak” sözünü verdi.