Eliaçık: “Önder’le Mamak Cezaevi’nde yattık, sinemaya yakındı”

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in vasiyeti gereği cenaze namazını kılan ilahiyatçı yazar İhsan Eliaçık, Önder’le kişisel bağını ve merhum vekilin sinemaya bakışını DHA’ya anlattı. Eliaçık, Önder’le 1980–81 yılları arasında Mamak Cezaevi’nde aynı koğuşta değilse de aynı dönemde hükümlü olduklarını, sonradan bu ortak geçmişi keşfettiklerini söyledi.

Cezaevi dostluğu

Eliaçık: “Mamak’ta ben 1 yıl yattım, Önder de aynı dönemde oradaydı. Koğuşumuz farklıydı ama sonradan tanışınca bu bağı öğrendik.”

İkili, hapishanede hukuk ve edebiyat üzerinden birbirine yakınlaştı.

“Sinema için yaratıldı”

Eliaçık, Önder’in siyasetten ziyade sinemaya eğilimli olduğunu vurgulayarak şunları aktardı:

“Sırrı Süreyya’yı Allah siyaset için değil, sinema için yaratmış. ‘İtirazım Var’ filmindeki imam karakteri… Onun fikirleri orada yansıyor.”

“Aç Köpek” senaryosu

Önder’in Eliaçık’a ilk gönderdiği senaryo “Aç Köpek” oldu.

Eliaçık, “Senaryoyu okudum, önerilerimi ilettim. Sonra Onur Ünlü çekti” dedi.

Filmdeki vaaz sahnesinin Eliaçık’ın yazılarından alındığını, 1 dakika 31 saniyelik bölümün neredeyse tüm filme yayıldığını belirtti.

Film ve fikir buluşması

Eliaçık: “Meclis’te 600 vekil var, ama onun gibi sinema yönetmeni yok. Başkası onun filmlerini çekemez.”

Önder’in, fikirlerini sinema aracılığıyla aktarma tutkusuna dikkat çekti.

Gelecek projeler ve anılar

Eliaçık, Önder’in üzerinde çalışmak istediği senaryolardan da söz etti:

Maraş ve Çorum olaylarıyla ilgili yazı ve Berlin temalı projeler planlıyordu.

Taksim’de gördüğü senaryo kursu ilanıyla sinemaya yöneldiğini, “İletişim mezunu değilim ama söyleyecek sözüm var” diyerek kabul edildiğini aktardı.